dijous, 12 de juliol del 2012

L’Aplec del Camp arrela al Priorat

 

Aquest cap de setmana s’ha celebrat a Marçà (el Priorat) la cinquena edició de l’Aplec del Camp, el qual ha comptat amb més activitats que mai, després que l’any passat s’hagués de suspendre per la mala gestió del govern d’Altafulla (el Baix Gaià). La reivindicació i la festa, la gent activa d’arreu del camp i els vilatans i vilatanes de Marçà, van compartir una proposta que cada any va guanyant més participació.

Divendres al vespre una trentena de tendes van acampar al camp de futbol de Marçà, tot aprofitant l’ombra que oferien les moreres i els plataners. Els actes del cinquè Aplec del Camp s’iniciaven amb una visita a la tomba de tres Brigadistes Internacionals que van jugar-se la seva vida per defensar la democràcia al nostre país. Un d’ells, morí amb les armes a la mà al mateix lloc on havia estat enterrant l’any 1938. Els altres dos, quan moriren al cap de molts anys als seus respectius països, volgueren que les seves restes tornaren a la terra on s’havien jugat la vida. Després d’omplir la panxa a la plaça de l’Ajuntament, va ser el torn de la primera jornada de concerts a les escoles. El grup de Ponent Pànic i el tarragoní Conflicte, van deixar pas als reusencs Dj Pantoja i Dj OGT, que s’allargaren fins a les 5 de la matinada.

L’endemà, la jornada començar ben aviat amb l’esmorzar i el torneig de futbol sala, on van participar 6 equips provinents de diferents casals i col·lectius de l’EIC, així com l’equip del poble. Després de suar la cansalada sota un sol que espantava, se va poder recuperar forces fent un bany a la piscina i un dinar, que anà acompanyat d’un taller de música i ball tradicional i un concurs de jocs tradicionals.
Un cop entrada la tarda, els elements festius van omplir el programa. A les 6, cercavila amb els gegants de Colldejou i Lo Peix de Bellmunt del Priorat, acompanyats de la batucada Batukamp. Després del ball de lluïment, sopar i que se fes fosc, el Ball de Diables de la Pobla de Mafumet, de Garcia (la Ribera d’Ebre) i la Cabra de Reus, fan fer un espectacular correfoc que va recórrer els principals i empinats carrers del poble, tot fent córrer a les desenes de valentes que van posar-se sota les espurnes.

La jornada es va cloure amb un maratonià concert, que va comptar amb la participació de dos grups del poble que acollia l’Aplec, els Mano’s Rock i els mítics Llunàtics, que anaren acompanyats del reusenc Fetitxe 13, l’orquestra punk Insershow i el grup gracienc Alerta, que començà a tocar quan el sol ja sortia.

Diumenge, un jeep de la Guàrdia Civil, fou l’invitat sorpresa a l’Aplec que es dedicar a despertar les persones que feia poca estona que dormien. Demanant DNIs, fotografiant matrícules de cotxe i cridant “habla en español“, els tres agents de la benemérita van ser els responsables de fer esmorzar a totes les acampades abans del previst. Segons algunes prioratines, la Guardia Civil és un element festiu molt arraigat a la comarca. El dia que “la roja” guanyava l’eurocopa, ells mateixos van donar la notícia a les veïnes de Falset, tot fent sonar el clàxon del cotxe patrulla pels carrers de la capital del Priorat i a ritme del que “Viva España!“.

Anècdotes a part, els actes de diumenge serviren per posar punt i final a aquesta cinquena edició de l’Aplec. Un vermut popular amenitzat pel grup del Camp, Ai Carai! i el parlament en nom de les organitzadores de l’Aplec, van servir per acomiadar aquesta cinquena edició que s’estrenava al Priorat. Caldrà estar atentes a la convocatòria de l’any que ve!